Drobeta-Turnu Severin :: Biserica Grecescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Grecescu
Drobeta-Turnu Severin
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Drobeta-Turnu Severin
Județ:Mehedinți
Adresa:strada prof. dr. Dumitru Grecescu
Cod poștal:220000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaseverinului.ro
www.primariaDrobeta.ro
www.sejMH.ro
www.prefecturaMehedinti.ro
Hram:Sf. Ioan Botezătorul,
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Biserica Grecescu, după numele ctitorilor săi. Este ctitorie din 1873 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat si spitalul din apropiere, cunoscut sub acelasi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domnesti de la Curtea de Arges.
Valoarea si frumusetea acestui locas religios sunt date si de pictura interioară (stil neoclasic) , creatie a lui Gheorghe Tătărescu (1872) . Lucrarea a fost făcută pe cheltuiala lui Gh. Poenaru (1000 de galbeni imperiali austrieci) , când ctitorii nu mai erau în viată. Biserica a fost sfintită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a orasului Tr. Severin.
Cu râvnă si pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898 Alexandru Răsmerită iar în 1908 Theodor Zarnea) . Acoperisul bisericii a fost făcut initial din tablă de aramă dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.
Cod Monument:MH-II-m-A-10179.01
Știri despre biserică:

»  Ctitorii Bisericii și Spitalului Grecescu pomeniți de Sf. Ioan la Drobeta-Turnu-Severin (2019-01-08)

 Închide 

Ctitorii Bisericii și Spitalului Grecescu pomeniți de Sf. Ioan la Drobeta-Turnu-Severin

[2019-01-08]
de Sorin Ionițe

Ctitorii Ioan și Ioana Grecescu ai Bisericii care a fost o perioadă Catedrala orașului Drobeta-Turnu-Severin, dar și ai spitalului din imediata apropiere, au fost pomeniți de Soborul Sf. Ioan Botezătorul la finalul Sfintei Liturghii.
Comunitatea Bisericii Grecescu și-a comemorat luni ctitorii, a serbat hramul bisericii, dar și onomastica preotului Cristian-Ionuț Raicu precum și a unor enoriași.
Evenimentele au fost binecuvântate de chiriarhul Severinului și Strehaiei care a oficiat Sf. Liturghie și l-a hirotesit iconom stavrofor pe Pr. Ionuț Raicu, informează Eparhia.
PS Nicodim oferind Gramata de hirotesie Pr. Ionuț Raicu. ©Episcopia Severinului și Strehaiei.
Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit credincioșilor despre viața plină de sfințenie pe care a dus-o Sf. Proroc Ioan în pustiul Iordanului, în așteptarea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos.
„În urma răbdării, ascezei și nevoințelor sale, Ioan a dobândit har de la Dumnezeu, Care i-a descoperit venirea la Iordan al lui Hristos și arătarea Sfintei Treimi. Glasul său a lucrat numai spre vestirea apropierii Împărăției Cerurilor, pregătind poporul prin botezul cu apă”, a spus ierarhul.
Programul liturgic s-a încheiat cu un parastas săvârșit de soborul de preoți slujitori spre veșnica pomenire a ctitorilor lăcașului de închinare severinean.
Biserica Grecescu
Biserica Grecescu este ctitorie, din 1868, a familiei de boieri Ioan și Ioana Grecescu, care au ridicat și spitalul din apropiere, cunoscut sub același nume.
Biserica Grecescu. ©Informații România
La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul capitalei, biserica fiind construită după stilul celei domnești de la Curtea de Argeș.
Valoarea și frumusețea acestui lăcaș de cult sunt date și de pictura interioară (stil neoclasic), creație a pictorului român Gheorghe Tătărescu (1872).
Biserica a fost sfințită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a orașului Turnu Severin pentru că prima catedrala – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, numita ,,Maioreasa” – era în stare de ruină.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 271, Ultimul acces: 2019-07-16 11:43:44

»  Hram de tradiție la biserica severineană Grecescu (2014-01-07)

 Închide 

Hram de tradiție la biserica severineană Grecescu

[2014-01-07]
La marea sărbătoare a Soborului Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan, biserica severineană Grecescu a îmbrăcat straie de sărbătoare. La hramul de tradiție al sfântului lăcaș de închinare a luat parte și ierarhul mehedințean, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
Chiriarhul a fost primit cu aleasă bucurie de către credincioșii prezenți, fiind prima vizită arhierească din acest nou an calendaristic. Alături de Părintele Episcop, la ceremonia religioasă a slujit un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup psaltic de la Catedrala episcopală din municipiu.
„Câteva zeci de credincioși au petrecut două ceasuri în rugăciune și comuniune, o parte dintre ei împărtășindu-se la momentul potrivit cu Trupul și Sângele lui Hristos. Foarte mulți creștini și-au serbat și onomastica, ocazie cu care au fost felicitați de Arhipăstorul lor. Gândurile bunilor rugători s-au îndreptat și către cei mutați la Domnul, pentru care au pregătit parastase, după rânduiala Bisericii”, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop a adresat celor prezenți cuvânt de învățătură și binecuvântare. Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre viața plină de sfințenie pe care a dus-o Sf. Proroc Ioan în pustiul Iordanului, în așteptarea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos. Biografia Botezătorului este pe alocuri asemănătoare cu cea a Domnului, fiind subiect al multor minuni dumnezeiești. În urma răbdării, ascezei și nevoințelor sale, Ioan a dobândit har de la Dumnezeu, Care i-a descoperit venirea la Iordan al lui Hristos și arătarea Sfintei Treimi. Glasul său a lucrat numai spre vestirea apropierii Împărăției Cerurilor, pregătind poporul prin botezul cu apă.
Preasfințitul Părinte a încheiat cuvântul pastoral cu îndemn la rugăciune, la frecventarea bisericii și la urmarea poruncilor Evangheliei.
Ziua de praznic s-a încheiat cu un parastas săvârșit de Părintele Episcop spre veșnica pomenire a ctitorilor lăcașului de închinare severinean, Ioan și Ioana Grecescu.
Biserica Grecescu este ctitorie din anul 1868 a familiei de boieri Ioan și Ioana Grecescu, care au ridicat și spitalul din apropiere, care le poartă, de asemenea, numele. La realizarea proiectului, regele Carol I a angajat arhitectul capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domnești de la Curtea de Argeș. Valoarea și frumusețea acestui locaș religios sunt date și de pictura interioară, stil neoclasic, creație a lui Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfințită în 1875, iar în 1884 devenea prima catedrală ortodoxă a orașului Drobeta Turnu Severin.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1626, Ultimul acces: 2019-07-15 23:31:02


Nr. vizualizări:2181
Data ultimei vizualizări:2019-07-15 23:31:03
Data actualizare:2015-09-22 15:41:57
Data încărcării:2005-12-03 18:33:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:Nelu_Pozaru: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-09-13
Contor: 169

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-09-13
Contor: 40

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru