Iacobeni :: Biserica Nasterea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Maicii Domnului
Iacobeni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iacobeni
Comună:Ceanu Mare
Județ:Cluj
Cod poștal:407194
Telefon :0742... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.mitropolia-clujului.ro, www.ceanu-mare.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Preot:Dan Lionte-Maluș
Hram:Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Piatra de temelie: a noii biserici s-a pus la data de 18 martie 2007 de catre Preasfințitul Vasile Someșanul.
Pictura este în frescă și a fost pictată de către pictorul Ovidiu Pușcașiu din București.
Biserica a fost sfințită în 2013.
Știri despre biserică:

»  Sfințirea bisericii din Iacobeni, în duminica a XIX-a după Rusalii (2013-09-29)

 Închide 

Sfințirea bisericii din Iacobeni, în duminica a XIX-a după Rusalii

[2013-09-29]
Biserica din localitatea clujeană Iacobeni a fost sfințită astăzi, 29 septembrie 2013, de către ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului. Slujba de târnosire a noului locaș de cult cu hramul “Nașterea Maicii Domnului” a fost oficiată în sobor de preoți și diaconi, de la ora 8:30. Din sobor a făcut parte și protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan.
Aceasta a fost urmată de oficierea Sf. Liturghii Arhierești, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. După momentul citirii pericopei evanghelice, ÎPS Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre iubirea vrăjmașilor, prinicipala temă a Evangheliei de astăzi: “Dacă suntem sinceri recunoaștem că încă nu am ajuns perfecți și nu-i prea putem iubi pe vrăjmași. Ori Domnul nostrum Iisus Hristos, în Evanghelia de astăzi, tocmai lucrul acesta ne învață, să îi iubim pe vrăjmașii noștrii. ”
Au luat parte la cele două slujbe mulțime de credincioși din localitate și din împrejurimi, precum și oficialități locale și județene.
La final, potrivit Radio Renașterea, ÎPS Andrei a acordat distincții din partea Arhiepiscopiei Clujului, celor care s-au implicat în edificarea acestui locaș de rugăciune. Părintele paroh Dan Paul Ovidiu a fost ridicat în rangul de iconom, iar domnul Onacă Vasile, principalul ctitor al locașului de cult, a primit Crucea Transilvană. Totodată, ÎPS Andrei a dăruit diplome de aleasă cinstire altor ctitori și binefăcători ai bisericii.
Biserica cu hramul “Nașterea Maicii Domnului” din Iacobeni a fost construită între anii 2007-2013. Piatra de temelie a fost pusă pe 18 martie 2007 de către PS Episcop Vasile Someșanul. În parohia Iacobeni mai există o Biserică veche cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil”, ce se află într-o stare avansată de degradare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1528, Ultimul acces: 2020-08-04 06:23:38

»  Biserică restaurată din fonduri europene (2010-11-15)

 Închide 

Biserică restaurată din fonduri europene

[2010-11-15]
Biserica Parohiei "Toți Sfinții" - Bășica este primul lăcaș de închinare din Craiova restaurat din fonduri europene, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Aici nu există taxe, contribuțiile credincioșilor folosindu-se după tradiționala zicere românească "dar din dar se face Rai".
Parohia "Toți Sfinții" - Bășica se află în vecinătatea Pieței Chiriac din Craiova, foarte aproape de vechea Fântână a Purcarului. Prin strădania părintelui paroh Ion Drăgușin și a credincioșilor săi, biserica parohială a îmbrăcat de curând o nouă haină, fiind restaurată, recondiționată și înfrumusețată printr-un proiect obținut din fonduri europene.
Din dragoste pentru o icoană
La scurt timp după numirea sa ca preot paroh, părintele Drăgușin a încercat să găsească cele mai potrivite mijloace pentru a pune în valoare istoria și tradițiile bisericii în care slujea. Începutul a fost anevoios, pentru că resursele financiare ale parohiei erau limitate și nu permiteau derularea unui proiect de reconsolidare din fonduri proprii. Cu toate acestea, prin multă perseverență și evlavie la Maica Domnului, părintele paroh a reușit să găsească soluția cea mai potrivită pentru împlinirea "promisiunii". "În 1995, înainte de hramul Adormirii Maicii Domnului, am urcat pe o scară să fac curățenie. Pe vremea aceea, biserica era toată acoperită de fum. Așa mi-a descoperit Dumnezeu cea mai dragă icoană a mea, "Încununarea Maicii Domnului", care se află zugrăvită pe bolta din pronaos. Din momentul acela am promis Sfintei Fecioare că voi face tot ceea ce-mi va sta în putință să-i pun în lumină chipul și toate icoanele. Deși nu știam pe ce mă bazez, de unde voi lua fondurile necesare pentru a restaura biserica. Am crezut permanent că pot face acest lucru pentru că Maica Domnului ne va ocroti. Cu multă sârguință, am reușit, după câțiva ani de zile, să pun la punct documentația necesară pentru obținerea de fonduri. Am optat pentru activarea unor fonduri PHARE, lucru în premieră pe vremea aceea pentru o parohie. Eram propriu-zis primul lăcaș de cult din Craiova care încerca să obțină finanțare pentru restaurare, prin aceste resurse", spune părintele Ioan.
O promisiune respectată
După nenumărate încercări și ispite, părintele Drăgușin a reușit să împlinească promisiunea făcută Maicii Domnului. Astfel, în anul 2005 finanțarea a fost aprobată, iar în 2008 lucrările au fost gata. "Restaurarea a constat în subzidire, ranforsarea zidurilor cu o centură din beton, restaurarea picturii, înlocuirea acoperișului, a instalației electrice, consolidarea absidelor interioare, înlocuirea sistemului de încălzire, placarea pardoselii cu piatră de calcar, asigurarea instalației antitrăsnet, refacerea canalizării și reamenajarea curții bisericii și a clopotniței", mai spune părintele paroh.
Principalul crez după care se conduce Parohia Bășica este tradiționala zicere românească "dar din dar se face Rai". Așa se face că aici nu există taxe, iar preotul este disponibil 24 de ore din 24 pentru toți credincioșii care au nevoie de un sfat bun. "Rugăciunea și prețuirea credincioșilor noștri sunt mai de preț decât orice în parohia noastră", încheie preotul Ioan Drăgușin.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1952, Ultimul acces: 2020-08-04 06:23:38


Nr. vizualizări:1655
Data ultimei vizualizări:2020-08-04 06:23:38
Data actualizare:2019-12-30 16:12:04
Data încărcării:2010-11-18 15:48:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Emil Șerban: 4, Panoramio.com: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-11-14
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 67

Vedere de ansamblu
Foto: Emil Șerban

Data: 2009-09-21
Aparat: SONY DSC-S730
Contor: 32

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2010-11-14
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 46

Vedere de ansamblu
Foto: Emil Șerban

Data: 2010-11-14
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 28

Vedere din față
Foto: Emil Șerban

Data: 2010-11-14
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 23

Vedere din față
Foto: Emil Șerban