Manastirea Varatec - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Văratec
Văratec
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Văratec
Comună:Agapia
Județ:Neamț
Cod poștal:617013
Persoană de contact :Stavrofora Iosefina Giosanu
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:varatic.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro
www.Agapia.ro
www.cjNeamt.ro
www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Printre ctitorii acestui așezământ nu aflăm nici nume voievodale și nici pe cele ale unor mari dregători ai țării. Tradiția pomenește numele Maicii Olimpiada, călugărită în fostul Schit Topolița din apropierea Văratecului și venită apoi de la Schitul de maici de la Durău, care, între anii 1781-1785, întemeiază o mică isihie în poiana Văratec, cumpărată de la pădurarul Ion Bălănoiu. De altfel, Maica Olimpiada (Bălașa Herescu înainte de călugărie) va juca un rol important în așezarea și dezvoltarea obștii monahale de la Văratec, sacrificând întreaga avere, stărețind de trei ori și stingându-se aici în 1842, la venerabila vârstă de 85 de ani.
După constituirea nucleului monahal de la Văratec în perioada 1781-1788, prima stareță rânduită aici de Paisie Velicicovschi e Maica Nazaria de la Durău și în 1794 se ridică o a doua biserică de lemn, mai ales că între timp Schitul Văratec se unise cu Schitul Topolița, beneficiind și de veniturile pe care le aduceau moșiile acestuia. În 1803, prin hotărârea Mitropolitului Veniamin Costache, Văratecul se unește cu Agapia, dar pentru scurtă vreme. Ceva mai târziu, în 1808, când numărul monahiilor crescuse spectaculos, a început construcția actuală, Biserica "Adormirea Maicii Domnului", eveniment consemnat și în inscripția din pridvor, scrisă în limba română cu alfabetul latin:
La anul 1808 s-au zidit această biserică ce să prăznuiește hramul Adormirea Maicii Domnului prin osteneala Sfin. sale a pre. cuvi. Părintelui Iosif Duhovnicul și a stariței Olimpiadii, iar cei întâi ctitori au fost maicile din acest locaș. Al doilea mari ctitori au fost Doamna Elenco Paladi, care au dăruit 3 moșii și maica Elisabeta Balș au dăruit moșia Vulturești, maica Safta Brâncoveanu au hărăzit moșiile Osica și Vlădulenii cu mai multe îndatoriri în testamentul său, iar celelalte moșii, vii și acarete ce au dăruit și alți ctitori sunt scrisă în cartea vieții spre vecinica lor pomenire. 1841, octomvrii 20.
Abia încheiată zidirea noii biserici (în 1812) și mănăstirea trece prin grelele încercări ale anului 1821: odoarele sunt jefuite, călugărițele izgonite sau ucise și însăși Maica Olimpiada a scăpat cu mare greutate "de sabie" fiind adăpostită la Mănăstirea Secu, unde a participat direct la terifiantele momente petrecute acolo.
În anul 1900 un puternic incendiu mistuie cea mai mare parte a chiliilor, arzând și acoperișul bisericii mari împreună cu cele două turle de lemn care se adăugaseră ulterior, și care nu au mai fost refăcute. Actualul complex de clădiri din incinta mănăstirii Văratec s-a construit după incendiul din 1900, doar zidul înconjurător - ridicat între 1808-1812 - păstrându-se în forma sa inițială.
Alte informații:La 12 km de Târgu Neamț, amplasată într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Văratec este, fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute și mai vizitate monumente ale județului Neamț.
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din mijlocul incintei, în fața căreia se află statuia în bronz a Saftei Brâncoveanu realizată în 1935 de sculptorul Ion Jalea, îmbină formele tradiționale moldovenești cu elemente neoclasice. E construită din piatră și cărămidă, cu două turle rotunde, zvelte și austere, de un alb strălucitor. Doar brâul de ocnițe oarbe de sub streașină, soclul bine profilat și cele trei contraforturi scunde care sprijină zidurile laterale și absida altarului mai "înviorează" și nuanțează sobra desfășurare a fațadelor.
Intrările, situate pe laturile de sud și nord, sunt străjuite de două pridvorașe cu acoperiș bulbat și profile greoaie, ce contrastează cu linia elansată a edificiului. În interior, pridvorul este amenajat în partea sa superioară pentru a adăposti obiectele de valoare ale mănăstirii (tainița) și e acoperit cu două calote sferice susținute de un singur arc longitudinal și de alte două arce laterale. Pronaosul și naosul, între care se ridică un zid susținut de două coloane ionice târzii, prezintă cunoscutul sistem de boltire moldovenesc cu arce piezișe ce asigură o restrângere succesivă a suprafeței de sprijin. Aceste două cupole sunt separate printr-un semicilindru de mici dimensiuni, sprijinit pe arce transversale, în timp ce altarul prezintă un arc dublou spre apus, fiind boltit în sfert de sferă la răsărit.
În pronaos se află mormântul fără lespede al Duhovnicului Iosif, cel care a stat alături Maicii Olimpiada la formarea obștii monahale de la Văratic și care a decedat la 28 decembrie 1828, după cum ne informează o inscripție mai nouă de pe zidul sudic. Se presupune că tot în această zonă a bisericii, în pridvor și pronaos, s-ar afla și mormintele Maicii Olimpiada și ale starețelor Nazaria (1788-1814) și Magdalena (1815-1822) , fără ca pietrele funerare ale acestora să se fi păstrat
Cod Monument:NT-II-a-A-10732
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Văratec (Video)
YOUTUBE.COM: Noaptea de Înviere, la Mănăstirea Văratec (Video)
Știri despre biserică:

»  Hramul Mănăstirii Văratec | Omul să pună pe primul plan propria sa familie, apoi cariera, a spus IPS Teofan (2017-08-16)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Văratec | Omul să pună pe primul plan propria sa familie, apoi cariera, a spus IPS Teofan

[2017-08-16]
de Sorin Ionițe

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit ieri la Mănăstirea Văratec, cu prilejul hramului celui mai mare așezământ monahal de maici din România.
La evenimentul din 15 august 2017 au participat sute de credincioși din toată Moldova. O parte dintre pelerini au fost prezenți încă din seara zilei de luni, pentru a participa la programul liturgic și pentru a aduce cinstire icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, și moaștelor Sfântului Iosif de la Văratec, aflate în tezaurul mănăstirii.
Ceremonialul liturgic din ziua hramului a fost oficiat de IPS Teofan împreună cu un sobor de preoți și diaconi, notează doxologia.ro.
În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a făcut referire la alegerea „părții celei bune”, conform textului evanghelic citit.
Pentru cei ce au ales viața de mănăstire „partea cea bun㔠este reprezentată de „lupta împotriva duhului lumii”, care ar trebui să fie stradania de dimineață până seara și de seara până dimineața în viața călugărului, prin rugăciune, smerenie și ascultare, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Pentru viața de familie, a continuat ierarhul, partea cea bună înseamnă ca omul să pună pe primul plan propria sa familie, apoi cariera.
Strădania pentru a fi ceva în viață înseamnă a avea partea Martei, o parte bună. Însă, există o parte și mai bună: cariera de tată, de mamă, de soț sau de soție, care împreună cu pruncii lor pot să împlinească partea Mariei, partea cea bună, care aduce sens vieții, adâncime și cuprindere, a accentuat IPS Teofan.
Sărbătoarea mănăstirii nemțene a continuat în după amiaza zilei cu slujba Privegherii pentru Sfinții Martiri Brâncoveni și pentru Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, cel dintâi duhovnic al mănăstirii și unul dintre ctitorii așezământului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 325, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  PS Teofan: Smerenia poate cuceri inimi și suflete (2016-08-17)

 Închide 

PS Teofan: Smerenia poate cuceri inimi și suflete

[2016-08-17]
de Andrei Pau

stf_3459
Mănăstirea Văratec din județul Neamț și-a sărbătorit marți, 16 august 2016, cel de-al doilea hram. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului Iosif de la Văratec, notează site-ul doxologia.ro
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat la smerenie care este cea mai scurtă cale a omului către Dumnezeu .
Cei care trăiesc în Duhul Sfânt în Duhul să și umble, așa încât nu poate exista creștin adevărat fără să fie îmbrăcat în haina smereniei, pentru că smerenia este puterea cea mai mare. Numai ea poate cuceri inimi și suflete, ceea ce nici banul, nici armata și nici știința nu o pot face. Cum îndemna un părinte al Bisericii, „alergați, fraților, după smerenie, căci cel smerit primește și darurile pentru care nu a luptat. Chiar dacă nu se roagă mult, dar este smerit, primește și răsplata rugăciunii. Chiar dacă nu dă milostenie, dar este smerit, primește nu doar plata smereniei, ci și pe cea a milosteniei și pe celelalte“ , a spus Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte a oficiat slujba de parastas pentru ctitorii și viețuitorii trecuți la Domnul. La final, credincioșii prezenți au primit binecuvântarea arhierească.
***
Anul acesta s-au împlinit și 100 de ani de la trecerea la Domnul a credinciosului Moș Gheorghe, considerat de mulți un adevărat sfânt al secolului 20. Osemintele sale se află în osuarul Mănăstirii Văratic care este amplasat sub altarul bisericii.
Sfântul Iosif de la Văratec, canonizat în anul 2008, este întemeietorul mănăstirii și a fost ucenicul Sfântului Paisie de la Neamț. Moaștele Sfântului Iosif se află în biserica mare a Mănăstirii Văratec.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1091, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  IPS Teofan: Smerenia poate cuceri inimi și suflete (2016-08-17)

 Închide 

IPS Teofan: Smerenia poate cuceri inimi și suflete

[2016-08-17]
de Andrei Pau

stf_3459
Mănăstirea Văratec din județul Neamț și-a sărbătorit marți, 16 august 2016, cel de-al doilea hram. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului Iosif de la Văratec, notează site-ul doxologia.ro
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat la smerenie care este cea mai scurtă cale a omului către Dumnezeu .
Cei care trăiesc în Duhul Sfânt în Duhul să și umble, așa încât nu poate exista creștin adevărat fără să fie îmbrăcat în haina smereniei, pentru că smerenia este puterea cea mai mare. Numai ea poate cuceri inimi și suflete, ceea ce nici banul, nici armata și nici știința nu o pot face. Cum îndemna un părinte al Bisericii, „alergați, fraților, după smerenie, căci cel smerit primește și darurile pentru care nu a luptat. Chiar dacă nu se roagă mult, dar este smerit, primește și răsplata rugăciunii. Chiar dacă nu dă milostenie, dar este smerit, primește nu doar plata smereniei, ci și pe cea a milosteniei și pe celelalte“ , a spus Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte a oficiat slujba de parastas pentru ctitorii și viețuitorii trecuți la Domnul. La final, credincioșii prezenți au primit binecuvântarea arhierească.
***
Anul acesta s-au împlinit și 100 de ani de la trecerea la Domnul a credinciosului Moș Gheorghe, considerat de mulți un adevărat sfânt al secolului 20. Osemintele sale se află în osuarul Mănăstirii Văratic care este amplasat sub altarul bisericii.
Sfântul Iosif de la Văratec, canonizat în anul 2008, este întemeietorul mănăstirii și a fost ucenicul Sfântului Paisie de la Neamț. Moaștele Sfântului Iosif se află în biserica mare a Mănăstirii Văratec.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1051, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Maica Domnului va fi cinstită la Mănăstirea Văratec (2016-08-12)

 Închide 

Maica Domnului va fi cinstită la Mănăstirea Văratec

[2016-08-12]
de Gheorghe Anghel

134258input_file1071007_w600_h398_q100
Mănăstirea Văratec din județul Neamț se pregătește de sărbătoare. În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, luni, 15 august 2016, va fi sărbătorit hramul bisericii mari a mănăstirii, iar a doua zi va fi cinstit Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec.
Programul liturgic va include slujbe de Priveghere și Sfinte Liturghii, la care sunt așteptați să participe credincioși din toată țara.
Luni, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Preasfințitul Calinic Botoșeneanul, Episcop-vicar al Arhiepicopiei Iașilor.
A doua zi, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS maica stareță Iosefina Giosanu:
Mănăstirea Varatec este situată în comuna Agapia, aproape de mănăstirea Agapia, la 12 km sud-vest de orașul Târgu Neamț și la 40 km de orașul Piatra Neamț. Așezământul monahal se află într-o mica depresiune în apropiere de Munții Stănișoara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 984, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Hramul Mănăstirii Văratec. 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui „Moș Gheorghe Lazăr” (2016-08-12)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Văratec. 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui „Moș Gheorghe Lazăr”

[2016-08-12]
de Andrei Pau

varatec 1
În perioada 15 – 16 august 2016 la Mănăstirea Văratic din județul Neamț vor avea loc festivitățile legate de hramul așezământului monahal, notează site-ul doxologia.ro
Luni, 15 august 2016, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic, marți, 16 august, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În seara zilei de 14 august, de la orele 18:00, se va oficia Slujba Privegherii, urmată de Slujba Prohodului Maicii Domnului. În ziua hramului, de la orele 7:00, se vor sluji Agheasma mică și Taina Sfântului Maslu, urmate de Sfânta Liturghie. Tot luni, de la orele 18:00, se va oficia Privegherea în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic. Marți, 16 august, Sfânta Liturghie va fi urmată de Parastasul pentru ctitorii Mănăstirii Varatic, a menționat stavrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratic.
În acest an se vor înălța rugăciuni pentru moșul Gheorghe Lazăr, ale cărui oseminte sunt adăpostite de așezământul monastic, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Moșul Gheorghe Lazăr s-a remarcat printr-o viață de sfințenie, trăind timp de 26 de ani în post și rugăciune în turnul Bisericii Sfântul Ioan – Domnesc din Piatra Neamț.
Credincioșii care vor participa la slujbele dedicate hramului Mănăstirii Văratic vor avea posibilitatea să se închine la racla în care se află moaștele Sfântului Cuvios Iosif, canonizat de Biserica noastră în anul 2008, alături de alți sfinți nemțeni.
Sfântul Cuvios Iosif de la Văratic este pentru noi o mare binecuvântare, simțindu-l prezent permanent în sufletele noastre. În fiecare seară, după slujba Vecerniei, citim acatistul sfântului, rugându-l să ne fie ocrotitor și ajutător, a spus stareța Mănăstirii Văratic.
Biserica Adormirea Maicii Domnului a Mănăstirii Văratic se află într-un proces de restaurare și reconsolidare. În prezent se lucrează la pictura bisericii și la restaurarea iconostasului.
Lucrările merg destul de greu pentru că fondurile sunt limitate. S-a pregătit noul suport pentru pictarea locașului de închinăciune. Cea mai mare parte din vechea pictură nu a mai putut fi salvată. Nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu că vom duce la bun sfârșit această lucrare destul de costisitoare și de amplă, a adăugat stavrofora Iosefina Giosanu.
***
Mănăstirea Varatec este situată în comuna Agapia, aproape de mănăstirea Agapia, la 12 km sud-vest de orașul Târgu Neamț și la 40 km de orașul Piatra Neamț. Așezământul monahal se află într-o mica depresiune în apropiere de Munții Stănișoara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 985, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Mănăstirea Văratec și-a serbat al doilea hram (2015-08-17)

 Închide 

Mănăstirea Văratec și-a serbat al doilea hram

[2015-08-17]
Duminică, 16 august 2015, Mănăstirea Văratec din județul Neamțși-a serbat al doilea hram, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, ocazie cu care numeroșii credincioși au avut bucuria duhovnicească de a participa la slujba Sfintei Liturghii Arhierești, oficiată de IPS Teofan.
Priveghere de hram
Sute de credincioși din județele Moldovei, și nu numai, au participat la sărbătoarea Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec la Mănăstirea Văratec. Programul liturgic al sărbătoririi celui de-al doilea hram a început sâmbătă seară cu slujba Privegherii, oficiată de Pr. Arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.
Procesiune și Sfântă Liturghie arhierească
Sărbătoarea de la Văratec a continuat duminică dimineață cu procesiunea de scoatere în curtea Mănăstirii a raclei cu moaștele Sf. Cuvios Iosif de la Văratec, la care cei prezenți s‑au putut închina pe parcursul întregii zile. Sfânta Liturghie din ziua de 16 august a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, IPS Teofan a ținut să precizeze c㠄Dintre cei care au împlinit acest statut de pecete a apostoliei și au făcut parte și fac parte dintre cei care răspund celor care l-au acuzat pe Sf. Apostol Pavel sau acuză creștinătatea din vremea dumnezeiescului apostol până astăzi se numără sfinții lui Dumnezeu – cei dintre creștini adevărați – , iar în cazul nostru cei pe care-i prăznuim astăzi: Sfinții Brâncoveni și Sfântul Iosif de la Văratec. Ziua de astăzi este rânduită pentru a-i cinsti. Pentru că într-o zi de 16 august 1828 Sfântul Iosif de la Văratec a plecat în Împărăția Cerurilor și într-o zi de 15 august, la începutul veacului XVIII, Sfinții Brâncoveni și-au dat viața pentru credința lor ortodoxă, pentru mărturisirea dreptei credințe și rânduit-a Biserica astăzi să fie cinstiți cu toții. (…) Să-i cinstim pe sfinții bisericii prin a încerca să le sesizăm adâncimile vieții, să le percepem luminile din viața lor și, mai presus de toate, dacă au lăsat scrieri pentru noi, să ne adâncim întru acestea.”
La 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Văratec și-a sărbătorit hramul principal, anul acesta marcându-se 230 de ani de existență a mănăstirii cu cea mai mare obște de maici din țară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2391, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Maica Domnului cinstită la Mănăstirea Văratec (2015-08-16)

 Închide 

Maica Domnului cinstită la Mănăstirea Văratec

[2015-08-16]
Peste o mie de pelerini din toată Moldova au fost prezenți ieri, 15 august, la sărbătoarea hramului mănăstirii Văratec.
Aceștia au avut bucuria de a participa la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului și Bacăului, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, potrivit epr.ro.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a evidențiat sărbătoarea așezământului monahal care serbează anul acesta 230 de ani de existență, fiind una dintre cele mai frumoase și căutate mănăstirii moldave.
”Revin aici, de fiecare dată, cu o bucurie duhovnicească aparte, pentru că întotdeauna, în aceste locuri binecuvântate, am simțit acea isihie, acea liniște pentru care venim cu toții. De aceea, când plecați la casele voastre, duceți mireasma rugăciunii, a misterului pe care Dumnezeu l-a așezat astăzi în sufletele voastre”, a menționat Înaltpreasfinția Sa, îndemnându-i pe credincioși la rugăciune și la fapte bune.
”Să ne rugăm Mântuitorului Hristos să se regăsească în noi și în faptele bune cele săvârșite în numele Lui. Să binecuvânteze Dumnezeu acest loc unde se preamărește numele Său, aceste măicuțe rugătoare, a căror rugăciune schimbă fața lumii, rugându-se pentru lume, și pe toți cei care ajung aici cu credință și dragoste”, a mai spus arhipăstorul Romanului și Bacăului, care a apreciat frumoasa organizare a cinstirii Maicii Domnului de către soborul de maici coordonate de stavrofora Iosefina Giosanu.
Sărbătoarea Mănăstirii Văratec a continuat după-amiază, cu slujba Privegherii pentru Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, ale cărui sfinte moaște se află în biserica mănăstirii, și pentru Sfinții Martiri Brâncoveni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2307, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Văratic (2015-08-14)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Văratic

[2015-08-14]
Joi, 13 august 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica Mănăstirii Văratec, din județul Neamț, potrivit episcopiagiurgiului.ro.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre viața și nevoințele Sfântului Maxim Mărturisitorul, a cărui mutare a moaștelor Biserica Ortodoxă a prăznuit-o ieri.
Sfântul Maxim, a arătat Preasfinția Sa, a fost un mare mărturisitor al adevărului de credință împotriva eresului monoteliților ( cei care credeau că în Domnul nostru Iisus Hristos este o singură voie), scriind numeroase tratate de teologie. Din poruncă Împăratului Constans al II-lea este adus în cetatea Constantinopolului pentru a fi judecat, apoi este exilat în Tracia, fiindu-i tăiată mâna dreaptă și limba. Este pomenit de întreaga Biserică în ziua de 21 ianuarie.
La final, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oferit în semn de aleasă prețuire Preacuvioasei Maici, Stavrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec, distincție eparhială ,,Vrednicia Vlăsceană”, o icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei, o icoană a Maicii Domnului și Monografia Catedralei Episcopale din Giurgiu.
La rândul său, Maica Stareță Iosefina Giosanu a oferit Preasfinției Sale o icoană a Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, ale cărui moaște se află la Mănăstirea Văratec.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2247, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Două zile de hram la Mănăstirea Varatic (2015-08-13)

 Închide 

Două zile de hram la Mănăstirea Varatic

[2015-08-13]
Pelerinii din toată țara sunt așteptați în zilele de 15 și 16 august 2015 la Mănăstirea Varatic din județul Neamț pentru a participa la sfintele slujbe dedicate hramului acestei așezări monahale.
În prima zi, va fi cinstită Maica Domnului, care ocrotește biserica mare a așezării monahale, iar a doua zi va fi serbat Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic, cel dintâi duhovnic al mănăstirii și unul dintre ctitorii acestei vetre monastice.
Potrivit mmb.ro, mâine, 14 august 2015, la ora 13:30, se va oficia Slujba Vecerniei, iar apoi se vor scoate în procesiune moaștele Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic și copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Povățuitoarea de la Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos. În aceeași zi, de la ora 18:30, se va sluji Utrenia și Prohodul Maicii Domnului.
În dimineața zilei de 15 august 2015, de la ora 7:00, se va sluji Taina Sfântului Maslu, Agheasma mică și Acatistul Maicii Domnului. De la ora 9:30, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie.
În seara zilei de 16 august 2015, de la ora 18:00, pelerinii sunt așteptați la Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic.
Duminică, 16 august 2015, de la ora 8:00, se va oficia Acatistul Sfântului Cuvios Iosif, iar de la ora 9:00, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei va săvârși Sfânta Liturghie.
"În ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Varatic va îmbrăca straie de sărbătoare, când va cinsti hramul bisericii principale. O zi mai târziu, așezarea monahală îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic, ctitorul și fondatorul mănăstirii noastre. În cele două zile de hram, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, vom avea bucuria ca Sfânta Liturghie să fie săvârșită de un ierarh", a menționat stavrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Varatic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2238, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Hramul Mănăstirii Văratec din județul Neamț (2013-08-13)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Văratec din județul Neamț

[2013-08-13]
Moaștele Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec vor fi depuse pentru prima dată spre închinare. Ele au fost scoase, ieri, 12 august 2013, din mormântul aflat în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Văratec, și așezate în Sfântul Altar într-o raclă provizorie, informează Radio TRINITAS.
Credincioșii sunt așteptați, mâine seară, la slujba Privegherii, oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, să se închine la moaștele sfântului.
În ziua hramului Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8863, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Curs de muzică psaltică la Mănăstirea Văratec (2013-02-08)

 Închide 

Curs de muzică psaltică la Mănăstirea Văratec

[2013-02-08]
La Mănăstirea Văratec din județul Neamț a avut loc miercuri, 6 februarie 2013, un curs de muzică psaltică susținut de maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, și de prof. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis“ din Tesalonic, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Cursul s-a derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la inițiativa stavroforei Iosefina Giosanu, stareța obștii de la Văratec, având susținerea arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Expunerea a cuprins o parte teoretică și una practică, fiind precedată de Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul maicilor de la Văratec și de membrii Corului „Byzantion“, alături de părinții mănăstirilor Sihăstria, Petru Vodă și Bistrița, dirijați de Georgios Konstantinou. La cursuri, au participat, pe lângă monahiile de la Mănăstirea Văratec, maici de la Mănăstirea Agapia, de la Mănăstirea Dragomirna din județul Suceava și de la Mănăstirea Paltin - Petru Vodă. De asemenea, la curs au mai venit părinții de la mănăstirile Sihăstria, Petru Vodă și Bistrița. „Maica stareță Iosefina Giosanu a profitat de prezența la Iași a maestrului Georgios Konstantinou și a prof. dr. Maria Alexandru, care predau la cursurile de master ale Facultății de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru din cadrul Universității de Arte «George Enescu» din Iași. Astfel, cei doi profesori au susținut o parte din cursurile practice de interpretare a muzicii psaltice în incinta Mănăstirii Văratec. Au fost cursuri intensive în care s-a vorbit despre interpretarea muzicii psaltice, despre structuri ale glasurilor bisericești, despre tehnici de execuție ale stărilor glasurilor bisericești, făcându-se audiții cu psalți de renume din spațiul elen, pentru o mai bună studiere a acestor scări. S-au pus foarte multe întrebări cu privire la metode predare a muzicii psaltice pentru începători și avansați. Au fost nelămuriri în ceea ce privește metoda de organizare a unui grup psaltic la strană, la repetiții sau într-un concert. În general, s-a observat un interes deosebit al celor 150 de monahi și monahii prezenți la curs. S-a pus problema continuării acestor cursuri și în alte așezări monahale din Arhiepiscopia Iașilor“, a spus prep. univ. Adrian Sîrbu, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu“ din Iași.
„Am avut parte de o întâlnire duhovnicească“
Viețuitorii din mănăstiri care au participat la curs au fost deosebit de încântați să afle lucruri noi referitoare la muzica bizantină de la maestrul Georgios Konstantinou și de la prof. dr. Maria Alexandru. „Am dorit ca acest curs să poată fi audiat de cât mai multe maici și părinți de la mănăstirile din județul Neamț și nu numai. A fost o zi binecuvântată în care am avut parte de o întâlnire duhovnicească. Mi-am dorit foarte mult să-i avem în mănăstirea noastră pe cei doi profesori, pentru că personal iubesc foarte mult muzica bizantină. Am descoperit foarte multe lucruri noi. Spunem că știm câteva lucruri elementare despre muzica bizantină, însă astăzi (n.r. miercuri) am constatat că ne situăm la un nivel destul de scăzut, mai ales când am văzut câte particularități noi trebuie învățate în psaltică. Participanții au fost încântați de ziua de astăzi (n.r. miercuri), fiind impresionați de tot ceea ce s-a predat. Nădăjduim să mai avem astfel de întâlniri pe această temă“, a mărturisit stavrofora Iosefina Giosanu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11334, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Mănăstirea Văratec a primit vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (2012-10-14)

 Închide 

Mănăstirea Văratec a primit vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

[2012-10-14]
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu Mitropolitul ținuturilor Cehiei și Slovaciei, Preafericitul Părinte Hristofor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și cu Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a vizitat în cursul serii de astăzi, 14 octombrie 2012, Mănăstirea Văratic din județul Neamț. Și aici, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Calinic Botoșăneanul a oficiat o slujbă de mulțumire.
Preafericitul Părinte Daniel și Preafericitul Părinte Hristofor vor reveni la București mâine seară. Vizita celor doi Întâistătători în Arhiepiscopia Iașilor a fost prilejuită de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.
Mănăstirea Văratec este o mănăstire ortodoxă de maici situată într-o poiană de la poalele munților, în satul Văratec din comuna Agapia, județul Neamț, la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț. Mănăstirea a fost fondată în anul 1785 de către schimonahia Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif. În această lucrare, maica Olimpiada a fost sfătuită și îndrumată de Paisie Velicicovschi, starețul Mănăstirii Neamț. Trecută sub administrarea Mănăstirii Agapia din apropiere, Mănăstirea Văratec a devenit mănăstire independentă în anul 1839.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12224, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Două zile de sărbătoare la Mănăstirea Văratec din județul Neamț (2012-08-14)

 Închide 

Două zile de sărbătoare la Mănăstirea Văratec din județul Neamț

[2012-08-14]
Mănăstirea Văratec își serbează, în zilele de 15 și 16 august, hramul. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan va sluji, astăzi, 14 august 2012, Privegherea și Prohodul Maicii Domnului. Mâine-dimineață, Înalt Preasfinția Sa va oficia Sfânta Liturghie. În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, PS Ioachim Băcăuanul va sluji în mijlocul obștii monahale de la Văratec, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.
Credincioșii din toată țara sunt așteptați, timp de două zile, la manifestările religioase prilejuite de hramul Mănăstirii Văratec, din județul Neamț. După cum ne-a relatat stavrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec, programul liturgic dedicat acestor sărbători va începe astăzi la ora 14:00 cu sfințirea icoanei Adormirii Maicii Domnului pictate în tehnica mozaic pe turnul clopotniță al mănăstirii. Apoi, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia Vecernia Mare în cadrul căreia (la Stihoavnă) se va scoate sfântul aer și se va duce în procesiune pe podiumul amenajat în fața bisericii. Tot astăzi, de la ora 18:00, Înalt Preasfinția Sa va oficia slujba Utreniei, care va fi urmată de slujba Prohodului Maicii Domnului. Așa cum este rânduiala, la finalul prohodului se va înconjura biserica mănăstirii în procesiune.
Mâine, 15 august, de la ora 8:00, vor fi oficiate Agheazma mică și Taina Sfântului Maslu, iar la ora 9:00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan. Mâine-seară, de la ora 18:00, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia Privegherea în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, ctitorul așezării monahale. Joi, 16 august, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul. La final se va săvârși Parastasul pentru ctitorii așezării monahale. 'Așteptăm un număr mare de credincioși care vor avea spații de cazare din partea mănăstirii noastre. Pentru cei care vor fi prezenți la Sfânta Liturghie am pregătit 1.000 de pachete cu alimente', a spus stravrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12549, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38

»  Sărbătoare duhovnicească la Mănăstirea Văratec (2012-08-13)

 Închide 

Sărbătoare duhovnicească la Mănăstirea Văratec

[2012-08-13]
Peste o mie de credincioși au participat, miercuri, 15 august 2012, la hramul Mănăstirii Văratec, din județul Neamț. Pelerinii veniți din toate colțurile țării s-au închinat la mormântul Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec și au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să trăiască după modelul de sfințenie al Maicii Domnului: 'Sufletul omului este chemat să fie deopotrivă fecioară și mamă precum Maica Domnului. Adică fecioară să fie sufletul omului care curat fiind sau tinzând spre curățenie să îl primească pe Dumnezeu întrânsul. Să devină și maică, adică să nască pe acest Hristos din lăuntrul omului, adică să îl propovăduiască.', informează Radio TRINITAS.
Sărbătoarea de la Mănăstirea Văratec continuă astăzi cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec. Slujba va fi săvârșită de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12508, Ultimul acces: 2018-01-22 09:22:38


Nr. vizualizări:18357
Data ultimei vizualizări:2018-01-22 09:22:38
Data actualizare:2016-07-26 12:37:58
Data încărcării:2006-03-14 05:06:36
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:65

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Contor: 368

Vedere din spate
Foto: Constantin Florea

Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2008-06-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 18

Biserica și fântâna
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2010-08-26
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: Flavius Patruti

Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Contor: 3

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2010-08-07
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK Z1275 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 4

Printre copaci
Foto: Marc Claudia

Contor: 7

Vedere din lateral
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2008-02-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 20

Vedere din spate
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-10-15
Aparat: Canon PowerShot A430
Contor: 31

Printre copaci
Foto: Dumitru Achiroaie

Contor: 3

Printre copaci
Foto: Gabriel Avramovici

Contor: 35

Vedere cu flori rosii
Foto: Constantin Florea

Contor: 15

Vedere parțială
Foto: Yair Karelic

Data: 2008-06-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 8

Vedere parțială
Foto: Mihaela Achiroaie


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5